Kategoriler
Amsterdam Alışveriş Tavsiyeleri Ana Sayfa Öne çıkanlar Paris Alışveriş Tavsiyeleri Roma Alışveriş Tavsiyeleri

8 Adımda Tax Free Nasıl Alınır?

Yurt dışında alışveriş yaptınız, sıra geldi tax free alıp tasarruf etmeye. Peki tax free nasıl alınır? 8 adımda tax free alma yöntemi…

[sg_popup id=13013]
[widgets_on_pages id=”Adsense Auto Ads”]
Euroları harcayıp alışveriş yaptınız ve sıra geldi biraz tasarruf etmeye. Alışveriş yapılırken de tasarruf edilir miymiş demeyin. Zaten artık markalar ürünlerini her ülkedeki mağazalarında aynı fiyat ile satıyor, ha oradan almışım ha buradan da demeyin. En azından biz demiyoruz, bugüne kadar da bu sayede fena tasarruf etmedik 🙂 Fena derken bu sayede yaklaşık %20 indirim elde edebiliyorsunuz. Bunun için de en kolay yol aslında tax free yani vergisiz alışveriş. Sadece aklınıza havaalanındaki “duty free”ler gelmesin bunun için. Roma sokaklarında dolaşıp bavullar dolusu yaptığınız alışverişin de vergi iadesini alabilirsiniz. Zaten bu konuda deneyimli olanlar tax free için hangi formu dolduracaklarını, tax free hesaplamasını, tax free oranlarını, ne kadarlık alışveriş yaparlarsa tasarruf edeceklerini, tax free tutarının nasıl geri alınacağını çok iyi öğrenmiş, işin uzmanı olmuştur. Eğer siz “İtalya’dan aldım canım bunu…”, “Fransa’da bir butikten, buralarda bulamazsın…” demiyorsanız belki sizin işinize yarayabilir yazdıklarımız 🙂 Tax free nasıl alınır, tax free alışveriş nasıl yapılır adım adım anlatmaya çalışalım.

Tax free nasil alinir

Bu arada üstüne basarak hemen söyleyelim; çok sevmiyoruz blogumuzda böyle “tax free, duty free” gibi yabancı kelimeleri kullanmayı ama en kolay anlaşılır yolu bu. Ne de olsa kimse havaalanına gittiğinde gümrüksüz mağazadan vergisiz bir parfüm alayım demiyordur 🙂

Ama once tax free hakkında biraz bilgi verelim, tax free nedir, tax free oranları nelerdir, tax free nereden geri alınır, hangi ürünlerde tax free vardır, tax free neleri kapsar diye merak edenler için. Ohoo biz bunları zaten biliyoruz diyorsanız siz bir sonraki bölüme geçebilirsiniz 🙂




Tax free nedir?

Yabancı bir ülkeye tatile gittiniz ve alışveriş yaptınız. Bu yaptığınız alışverişteki vergi o ülkede yaşamadığınız için size yol, su, elektrik olarak dönmese de olur, o parayla kendime bir şeyler alırım diyorsanız işte buna tax free diyorlar. Anlayacağınız “fiş almazsak n’olur” durumunun resmi hali. Ama tabi ki böyle bir şey demiyoruz ne de olsa bir alışveriş bir fiş, fişini de al Mustafaliy (çocukken adamın adını böyle sanıyordum ya) kamu spotları ile büyümüş bir nesiliz biz 🙂

Ama yanlış anlaşılma olmasın tax free alışverişte önce vergiyi ödemeniz gerekiyor, ancak sonra geri alabiliyorsunuz.

Tax free oranları nelerdir?

Tax free aslında aldığınız ürüne göre değişiyor. Vergisi az olan ürünlerde doğal olarak daha düşük oranda vergi iadesi alıyorsunuz. Ülkeler arasında da vergi oranları değişiyor.

Böyle olunca tax free ile şu kadar tasarruf ediyorsunuz demek o kadar kolay değil. Örneğin İtalya’da gıdada %10, sebze – meyvede %4, diğer ürünlerde ise %22 vergi var. Almanya’da ise standart vergi oranı %19, gıda ve kitaplardaki vergi oranı %7.

Tax free nereden geri alınır?

Tax free’nin genellikle havaalanlarından geri alındığı düşünülse de şehir merkezlerinden ve bazı alışveriş merkezlerinden de alınabiliyor. Aslında doğruyu söylemek gerekirse biz de böyle olduğunu bilmiyorduk. Ta ki Berlin’de KADEWE alışveriş merkezinde bir mağazadan ellerimiz poşetler ile çıkıp da karşımızda tax free masasını görene kadar.

Siz de gittiğiniz şehirde, havaalanı dışında nerelerden tax free başvurusu yapılabiliyor öğrenmek isterseniz buradan kontrol edebilirsiniz.

Tax free neleri kapsar?

Seyahat eden kişinin bavulunda taşıyabileceği neredeyse her şeyi kapsıyor. Elektronikten gıdaya, aksesuardan kıyafete birçok üründe indirim kazanabiliyorsunuz. Mesela iWatch alacaksanız tax free sayesinde yaklaşık %15’e yakın tasarruf elde edebilirsiniz.


1. Alışveriş yapacağınız mağazayı seçin

Alışveriş yapacağınız mağazanın vitrininde, kasasında mutlaka tax free ile ilgili bir logo olduğuna dikkat edin. Tax free logosu dışında Global Blue Tax Free Shopping gibi logolar da görebilirsiniz. Eğer göremezseniz muhtemelen buradan yaptığınız alışverişin vergi iadesini alamıyorsunuzdur. O güzel ayakkabıyla vedalaşması zor biliyoruz ama dayanın, tax free olan mağazadan daha fazla alışveriş yapabilirsiniz.

2. Alışveriş yapın 🙂

Bu sürecin en zevkli kısmı burası. Çok da zorlanmayacağınızı düşünüyoruz. Tek zorluk elde o kadar kıyafet ile bazen soyunma kabinine girmenize izin verilmemesi olabilir. Ama tabi alışverişin de bir püf noktası var. Püf noktası dediğimiz doğru bir kombinin gücü değil tabi 🙂 Lütfen konuya odaklanalım. O da ne kadarlık alışveriş yapacağınız. Nasıl yani demeyin çünkü yaptığınız alışveriş tutarına göre alacağınız vergi iadesi değişiyor. Ve tax free için belli bir miktarı geçmeniz gerekiyor.

İtalya’da şu günlerde tax free alışveriş için en az 155 euro, Almanya’da en az 25 euro, Fransa’da ise en az 171 euro tutarında alışveriş yapmanız gerekiyor. Her ülkede bu tutarlar değişiyor. Bu tutarın tek bir faturada olması gerekmiyor. Aynı gün ve aynı mağazadan yaptığınız alışverişlerin toplam tutarının bu miktarı geçmesi yeterli. En güncel tutarları ve vergi iadesi oranlarını buradan öğrenebilirsiniz.

Ayrıca söyleyelim sadece tekstilde değil; kitaplardan gıdaya, elbiselerden gözlüğe bir çok üründe oranları değişmekle birlikte tax free alabiliyorsunuz.



3. Kasadan aldığınız formu doldurun

Alışveriş yaptıktan sonra sadece fişiniz tax free alışveriş için yeterli değil. Tax free alışveriş yapabilmek için bir de form doldurulması gerekiyor. Bunu alışveriş yaptığınız mağazanın kasasındaki görevlilerden isteyebilirsiniz. Bazı kısımlarını sizin doldurmanız gerekebilir.

4. Tatile kaldığınız yerden devam edin 🙂

Burası da kolay olsa gerek. Ama zor olan havalimanına gidene kadar alışveriş yaptığınız kıyafetleri giymeden durmak olabilir. En azından etiketlerinin durduğuna dikkat edin, kontrol edilebilirler.

5. Dönüş zamanı geldiğinde havalimanının gümrüğüne gidin 

İşte burası en dikkat etmeniz gereken kısım. Havalimanına gittiğinizde tax free ile aldığınız eşyaları eğer kabin bavulunuzda taşımayı planlamıyorsanız bavullarınızı vermeden önce gümrüğe gitmeniz gerekiyor. Çünkü gümrük görevlileri belgeleri (fişler&formlar), pasaportunuzu ve aldığınız eşyaları kontrol ediyorlar. Bu nedenle aldıklarınız ile birlikte gümrüğe gitmeniz önemli.

Evrakların mühürlenmesinin biraz vakit alabileceğini göz önünde bulundurun. İspanya’da sıradaki tek kişi biz olsak da görevlinin gelmesi için beklememiz gerekmişti. Kıyafetleri bavulumuza koyacağımızdan ve pasaport ile sırada beklemek gerektiğinden check-in de yapamamıştık ve biraz stres olmuştuk.



6. Check-in yapın

Kontuar kapanmadan check-in işlemlerinizi yapın, dilerseniz aldıklarınızı bavullarınızla birlikte verebilirsiniz ama fazla vakit kaybetmemeye çalışın çünkü daha yapılacak işler var.

7. Vergi iadenizi talep edin

Şimdi hızlı adımlarla iade işlemlerini yapan kuruluşun gişesine gidin. Avrupa’da Global Blue çok yaygın, muhtemelen havalimanında onların gişesi olacağından tabelalardaki yönlendirme oklarını takip edin. Gişeye gittiğinizde evraklarınızı verin ve para iadenizi alın. İşte hem alışveriş yapıp hem tasarruf ettiniz. En zevkli tasarruf yöntemi bu olsa gerek 🙂

Bu arada söyleyelim hızlı olmaya hiç gerek kalmayabilir, gittiğinizde iki tane gişenin açık olduğunu ve hiç kimsenin sırada beklemediğini de görebilirsiniz. Ama yine de tedbirli olun. Aksi takdirde salına salına gidip S çizen sırayı gördüğünüzde keşke diyebilirsiniz. Bir keresinde İtalya’da sıra o kadar uzuyordu ki tax free’de biriktirdiklerimizi geri alıp almamakla uçağı kaçırmak arasında karar vermemiz gerekmişti. Sonuç: vergi iademizi aldık ve çok hızlı koştuk!

Burada dikkat etmeniz gereken bir konu daha var. O da uçağınızın saati. Eğer gece uçacaksanız Global Blue veya diğer firmaların gişeleri kapalı olabilir. Bu durumda tüm formları ve evrakları zarfın içine koyup (gişenin yakınlarında olması lazım) yine gişenin yakınlarındaki posta kutusuna atmanız gerekiyor. Eğer çok sıra varsa da bunu yapabilirsiniz. Unutmayın bu şekilde yaptığınızda para iadenizi hemen alamıyorsunuz. Posta ile adresinize bir çek gönderiliyor. Bir keresinde yapmıştık ve aylar sonra çekimiz geldi ama bu sefer de evde çeki kaybettik 🙂 O yüzden sıra yoksa işlemlerinizi hemen yaptırmanızı tavsiye ederiz. Sahi nerde o çek?! Tekrar bir bakalım…



8. Duty Free’ye gidin

Artık tasarruf ettiğiniz tax free paranız ile kendinize ve sevdiklerinize duty free’den güzel parfümler, oyuncaklar, içecekler alabilirsiniz. Tax free’den gelen duty free’ye gider demişler ne de olsa 🙂


Umarız yazdıklarımız işinize yarar. Seyahatte başka nasıl tasarruf edilir, en ucuz uçak bileti tarihleri nasıl öğrenilir, uçak bilet fiyatları nasıl düşürülür merak ediyorsanız ekonomik tatil yöntemleri yazılarımızı tavsiye ederiz. Şimdiden bol alışverişli güzel bir tatil dileriz!